A Veled a Városunkért Egyesület közleményt jelentetett meg hivatalos közösségi oldalán, melyet változtatás nélkül közlünk:

“Képviseleti arányok

2019. október 24-én megalakult Kiskunfélegyháza város új képviselő-testülete. A testületben tíz Nemzeti Fórum jelölt kapott mandátumot és négyen a Veled a Városunkért Egyesület jelölésében.

A protokolláris rész után a képviselőtestület első döntésében mindjárt megváltoztatta a bizottságok képviseleti arányait. A 4/10 képviselői arányt annyira veszélyesnek tartották a bizottsági munkában, hogy ezt 4/18 arányúra igazították az ellenzék tiltakozása és módosító javaslatai ellenére. Sajnos az előzetes egyeztetés a frakció képviselőjével egyszavassá vált. Mint a 70-es években az ENSZ közgyűlésein Gromikó (volt szovjet külügyminiszter, később a Szovjetunió Legfelső Tanácsának Elnöke / Mr. Nyet/), úgy itt is csak azt hajtogatta a polgármesterünk, hogy nem!

Nem, nem és nem!

1989-ben, amikor az ellenzék képviselői és az akkori kormánypárt képviselői leültek tárgyalni a jövő politikai átalakulásairól, szóba jöttek az elkövetkezendő választások. Sokan az ellenzék, ma kormánypárt tagjai közül úgy gondolták, hogy nem helyes, ha egy párt túlnyeri magát. Ebben az esetben nem lesz hangja az ellenzéknek. Ezért állították be a választások jogrendjébe a kompenzációs listát. Attól tartva, hogy mindenféle kétharmados döntéseket, az ellenzék kihagyásával, vagy annak esetleges tiltakozása ellenére is megvalósítanak egy 1/3-nál kicsit nagyobb kompenzációs lehetőséget vettek számításba. Ez a fajta szabályozás alapvetően, kisebb módosításokkal máig a választási törvény egyik alapköve maradt.

Majdnem mindenhol. Hiszen a tegnapi testületi ülésen közölte a Kiskunfélegyháza város jegyzője, hogy ez általában, országosan érvényes lehet, de… . És előadott egy komoly matematikai állítást.

De ha van számtanhoz kicsit értő nyolcadikos diák, vagy idősebb és tapasztaltabb volt diák az olvasók között, akkor kérem, döntse el, hogy igaz, vagy hamis az állítás:

4/10 = 4/18 ?  

Elfogadjuk a 10 aránylik a 4–hez állítást. Aki tudja, adjon tanácsot, mi legyen az egyenlet másik oldalán, hogy az állítás igaz maradjon!

Veled a Városunkért Egyesület”

Szólj hozzá!