Új ellenzéki egység született, ami az elmúlt 9 évben nem sikerült, az most alakulóban van Kiskunfélegyházán. Az egység nemcsak a decemberi városi tüntetésen, hanem a pénteki félpályás útlezáráson is megmutatkozott. Együtt tiltakoztak a rabszolgatörvény ellen, együtt álltak ki a Móra Ferenc Gimnázium mellett.

A tüntetők péntek délután zárták le a 451-es utat  Kiskunfélegyházán. Horváth Tamás szervező a Hírvidéknek elmondta, hogy Kiskunfélegyházán a félpályás útlezárás gyakorlatilag egy országos akció része. Céljuk, hogy a decemberben elfogadott Munka Törvénykönyv módosításai, a rabszolgatörvény ellen tiltakozzanak.

A megmozduláshoz csatlakozott a Jobbik – Magyarországért Mozgalom, a Demokratikus Koalíció, az LMP – Magyarország Zöld Pártja, a Magyar Szocialista Párt és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt helyi szervezete is. A közösségi oldalon is meg volt hirdetve az esemény, ezért nagyon sok civil is jelen volt, így kifejezve szimpátiájukat, támogatásukat.

Az itt egybegyúlt autók és támogatók létszámából, hogy a félegyháziak értik és érzik, hogy ennek van felelőssége, van súlya a dolognak. Hiszen, sok kiskunfélegyházi családot is negatívan érint ez a folyamat,  törvénykezés. Mi, félegyházi ellenzéki szervezetek azt gondoljuk, hogy igenis nekünk is szólni kell, meg kell mozdulnunk, össze kell, hogy fogjuk erőinket és ezzel együtt lesz igazán hatékony a tiltakozás. A jövőben is tervezzük a közös együttműködést, mert ennek van jövője. – tette hozzá Horváth.

Horváth Tamás kiskunfélegyházi önkormányzati képviselő, az MSZP helyi elnöke

Horváth Tamás önkormányzati képviselő (MSZP) megragadva az alkalmat, emlékeztetett egy olyan ügyre, ami a félegyháziak mindennapjait érinti:

a Móra Ferenc Gimnázium igazgatói kinevezése.

Ismételten nem nevezték ki a gimnázium igazgatóját, újra elutasították a pályázó anyagát, ami azért is meglepő, mivel lassan két éve nincs igazgatója az intézménynek.

A képviselő kiemelte, hogy a félegyháziaknak nagyon fontos az intézmény működése. A pedagógusoknak, a diákoknak, önmagában a város életének egy szerves része a Móra Ferenc Gimnázium.

“Ki kell, hogy fejezzük a szolidaritásunkat az intézmény dolgozóinak és a tanulóinak, hogy igenis mellettük állunk és nem fogjuk tűrni, hogy a hatalom packázzon , a hatalom megakadályozza az iskola működését. Nagyon fontos intézmény számunkra és a jövőben erre fogjuk helyezni a hangsúlyt, igenis ennek az intézménynek vezető kell és addig fogjuk ütni a vasat, amíg valóban megfelelő szakmai alapokon nyugvó döntés sem születik az ügyben.”

  – jelentette ki a képviselő.

Kollár László kiskunfélegyházi önkormányzati képviselő, a Jobbik helyi elnöke, a Megyei Közgyűlés tagja

A félpályás útlezáráson jelen volt a Jobbik kiskunfélegyházi szervezete, köztük Kollár László önkormányzati képviselő is, aki a budapesti tüntetéseken is részt vett.

Kollár megköszönte  a szervezőknek a munkát, amit belefektettek abba, hogy ez a demonstráció létrejöjjön.

“Nagyon különböző platformokon állnak azok a politikai erők, akiket  összefogtak a mostani rendezvény létrehozásában. Most mindannyian nem a mi saját politikai érdekeinket képviseljük, hanem azt  a közös minimumot, ami gyakorlatilag a munkavállalók érdekképviseletét jelenti.”

– tette hozzá a Jobbik helyi elnöke.

Kollár elmondása szerint a decemberben megszületett törvény gyakorlatilag Magyarországot visszavezeti a 19. századba, hiszen akkor kezdődtek azok a követelések, aminek eredmény a 8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozás című összefoglalóban lehet megtestesíteni. A törvény ezt lehetetleníti el, elveszi a dolgozók szombatjait, így gyakorlatilag visszavezeti a hat munkanapos hetet.

A jobbikos képviselő úgy gondolja, hogy a jövő nem ebben van. Nekünk európai munkáért, európai béreket kell kapnunk, erről szólt már a Jobbik választási programja is a bérunió kapcsán. Ez irányba kell tennünk és abban az esetben, ha lehetőségünk lesz rá, mi ezt is fogjuk tenni. – zárta gondolatait Kollár László.

Kis-Szeniczey Kálmán Bács-Kiskun megyei önkormányzati képviselő, az LMP országos elnökségi tagja

Kis-Szeniczey Kálmán úgy nyilatkozott, mindenképpen sikeresnek tartja a demonstrációt:

gyakorlatilag a teljes helyi ellenzék együttműködése valósult meg a mai délután folyamán.

Kis-Szeniczey Kálmán hozzá tette, hogy közel 30 gépkocsiból álló konvojt sikerült összegyűjteniük és még látványosabb lett volna az akció, ha az M5-ös főútra megkapják az engedélyt, de erre nem volt lehetőségük. A városközpontba sem tudtak bevonulni egy baleset folytán, de legközelebb majd javítanak.

Céljuk, hogy a félegyháziak figyelmét felkeltsék, hogy itt bizony a tőke és a munka frontján az ellentétek kiéleződtek.  Valóban a mindennapi életünket, az emberek megélhetését érintő ügyekkel kell most már foglalkozni, így közel harminc évvel az úgynevezett rendszerváltozás után. A politikának rá kell fordulnia a szociális kérdésekre, a gazdaságpolitika, a tőke és a munka feszültségeinek rendezésére. – mondta el Kis-Szeniczey.

A  Bács-Kiskun megyei önkormányzati képviselő úgy véli, hogy az ilyen figyelemfelhívó akciók ebben mindenképpen fontosak.

“Nemcsak a rabszolgatörvényről van itt szó, hanem általában a munkavállalói jogokról. Nemcsak a bérekről, hanem a sztrájkoz való jogról is.”

A munka törvénykönyvének egy olyan átfogó olyan átfogó módosítására volna szükség, amely lehetővé tenné, hogy nyugat-európai szintű dolgozói érdekképviselet alakuljon ki Magyarországon. – mondta ki az LMP politikusa.

Nagyon fontos az elmúlt hónapok története abból a szempontból, hogy felébredtek a szakszervezetek, s újra szerveződnek a munkahelyeken a munkavállalói érdekközösségek. 

Megmozdultak a nagyobb gyárak, üzemek kollektívái.

Kis-Szeniczey elmondta, hogy messzemenően nem elégedettek, vannak még tartalékaik, de szerinte az elmúlt hónapok eseményei azt mutatják, hogy jó úton járnak részben a szakszervezeti vonalon, illetőleg az ellenzéki politikai pártok is megtalálták azokat az ügyeket, amelyekkel érdemes foglalkozni a NER keretei között.

Nagy Lajos, a DK helyi elnöke, Bács-Kiskun megyei önkormányzati képviselő

Nagy Lajos kiemelte, hogy a Demokratikus Koalíció elégedett a jelenlegi tüntetés eredményeivel. Ez a harminc autó kellőképpen jelképezi a félegyházi összefogást.

Mindegyik ellenzéki párt jelen van és nemcsak ellenzéki pártok, hanem a városlakók, a civilek is.

Nagy szerint nem többlet munkát, hanem többlet pénzt kér a dolgozó. Nem plussz 8 órából akarnak megélni, hanem a 8 órai munkából szeretnének megélni tisztességgel. 

Nem másik állás, túlóra kell, hanem tisztességes bér.

A hét folyamán négy-öt szakszervezeti közösség vezetője mondta el, hogy Magyarországon európai viszonylatban is olcsó a munkabér, tehát annyira alacsony, hogy az már szinte lehetetlenné teszi a megélhetést, hiszen a magyar árak jellemzően hasonlóak az európai árakhoz, mint bármely más európai országban. A bérek ehhez képest negyede, harmada szinten állnak. – tette hozzá a DK helyi vezetője.

Nagy Lajos kijelentette: – Tudomásul kell venni a NER-rendszerében, hogy a munkás az nem ellenség. A munkás hozza létre azt az értéket, amiből a jelenlegi fél feudális rendszer urai a jólétüket élvezik és élik. Úgy gondolja, hogy nemcsak a Munka Törvénykönyve változása ellen tiltakoznak, hanem mindaz ellen, ami az elmúlt 9 évben bekövetkezett Magyarországon.

A szervezők szerint fontos, hogy ebben az ügyben ne csak a fővárosiak, hanem a vidék is hallassa a hangját. Az útlezárásokon és a vidéki városokban tartott tiltakozó megmozdulásokon való részvételre buzdítanak mindenkit, mert úgy vélik,

csak akkor érhetnek el változást a kormány politikájában, ha társadalmi szinten is megmutatkozik az elégedetlenség.

 

Szólj hozzá!