“Május 9, Európa napja, ünnep, a békét ünnepeljük, amit csak akkor értékelünk, ha elveszik, Európa azonban több mint béke és több mint gazdasági szövetség. Európa ma a polgárok szövetsége is, ami szolidaritáson és egymás megértésén alapul” – fogalmazott Győrben Tüttő Kata.

Az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti képviselőjelöltje Füzi Judittal, az MSZP Győr és Környéke Szervezetének elnökségi tagjával tartott sajtótájékoztatót a nők Európája címmel.

Füzi Judit kifejtette, lakókörnyezetében sokszor szembesül a szegénységgel, ez érinti a gyermekét egyedül nevelő anyát, a kisnyugdíjast, de azokat a családokat is, ahol mindkét fél dolgozik. A szegénység enyhítésére az MSZP programja azt javasolja, hogy legyen 240 ezer forint a minimálbér, 95 ezer forint a minimál nyugdíj, s gyermekeként emeljék 45 ezer forintra a családi pótlékot. “Ezt szeretnénk elérni, s ezt szeretnénk, ha támogatnák a május 26-i szavazáson” – fogalmazott Füzi Judit.

Tüttő Kata kifejtette: van miért harcolni az Európai Unióban. Nem a brüsszeli bürokraták ellen kell harcolni, hanem például az elvándorlás ellen, amely ma Magyarország igazi tragédiája. 

“Mivel a fizetésekből nem lehet megélni, sok a skype nagymama. A kint élő és dolgozó magyarok azonban nem csak a nagymamáknak hiányoznak. Hiányoznak a kórházakból az ápolók, az iskolából a tanárok.” 

Kitért a nők helyzetére is, az egyenlőtlenségekre, amelyek a nők vállát nyomják. 

“A család ellátása, a gyermekek nevelése, az idősek ellátása a nem fizetett munkák közé tartozik. Ezekért nem jár fizetség, s a nyugdíj is sokkal kevesebb. Az Európai Unióban több mint harminc százalék a különbség a nők és férfiak nyugdíja között, a nők kárára”

 – fogalmazott, s elmondta, azt szeretnék, ha a lányainknak már egészen más típusú Európában lenne lehetőségük élni, ahol olyan szakmát tudnak elsajátítani, amelyet rugalmas munkaidőben végezhetnek és amelyből meg tudnak élni. Erről is szól május 26.-a – zárta gondolatait Tüttő Kata.

Szólj hozzá!