Nem engedheti meg magának az MSZP elnöksége, hogy most lemondjon, de önkritikusan vizsgálja, hogy mi lehet az oka a párt gyenge, 6 százalékos EP-választási eredményének – mondta Ujhelyi István a Klubrádiónak nyilatkozva.

Ujhelyi a hétfői Reggeli gyorsban elmondta, hogy a párt az őszi önkormányzati választásra készül, amelynek tulajdonképpen már elindult a kampánya, az MSZP sok-sok tucat polgármesterjelöltje és több száz önkormányzati képviselője áll a rajtvonalnál.

Nem tehetik meg, hogy a nyár közepéig belső, felmenő tisztújítást folytassanak, ezért érdemben nem merült fel az MSZP elnökségének lemondása, de természetesen a párt elgondolkodott azon, mi az oka gyenge EP-választási eredményüknek – mondta.

A szocialista EP-képviselő hozzátette, az önkormányzati választás után nyilvánvalóan értékelik a helyzetüket, a szocialista párt a nagyon sok belső egyeztetésen és elemzésen túl, külső szakértőket is felkér a helyzet értékelésére, hogy megvizsgálják, hogyan lehet megújítani a párt politikáját.

Arról, hogy Jávor Benedek, a Párbeszéd volt EP-képviselője, aki nem jutott brüsszeli mandátumhoz, mivel foglalkozik a jövőben, Ujhelyi azt mondta, nem az ő stábjában dolgozik majd, civil állást keres, de azt kérte tőle, amennyiben munkája engedi segítsen neki az európai parlamenti tevékenységében. Kijelentette, beül az EP környezetvédelmi bizottságába is, ahol a Párbeszéd által képviselt fenntartható környezetvédelmi politikának a hangja akar lenni.

Az egyetlen, májusban megnyert MSZP-Párbeszéd mandátum sorsáról azt mondta, a szocialista párt választmánya múlt heti ülésén nem foglalkozott vele hosszan. A nyolcórás összejövetelen talán ha negyedóráig volt terítéken az ügy, majd kétharmados többséggel elfogadták, hogy a listán a mandátumáról lemondó Tóth Bertalan pártelnök után következő személyként ő mehessen Brüsszelbe, így folytatni fogja ottani munkáját – tette hozzá Ujhelyi.

Szólj hozzá!