“Támogatni fogok minden a város fejlődését szolgáló kezdeményezést” – interjú Nagy Lajos önkormányzati képviselővel

326

A Veled a Városunkért Egyesület négy önkormányzati képviselői mandátumot szerzett a kiskunfélegyházi képviselő-testületben. Az egyesület színeiben induló Nagy Lajos új képviselőként került be a testületbe.

– Sokan ismernek a városban, mint várospolitikust. Mesélnél arról, hogy hogyan kerültél Félegyházára?

– 1992 augusztusában érkeztem Kiskunfélegyházára volt alakulatom utolsó csoportjával. Akkoriban naponta változott minden. A politika épp úgy, mint a katonai alakulatok mérete és elhelyezkedése. A 2-3 évesre tervezett félegyházi szolgálat kicsit hosszabbra sikerült. A honvédségen belül mindig is az új területek vonzottak. Számomra az informatika volt az, amivel úgy éreztem, hogy sok-sok emberi munkát tudok megspórolni. Utolsó két rendfokozatomba soron kívül léptettek elő. Munkámat több miniszteri kitüntetéssel ismerték el. A fegyveres testületek akkoriban is jelentős létszám gonddal küzdöttek, így kidolgoztam egy programot a kiskunfélegyházi fiatalok számára. Menj tanulni és itt biztos állásod lesz. Az elektronikai hadviselés akkoriban vált a világ minden részén meghatározó fegyvernemmé. Az első Orbán kormány megszüntette az alakulatot, felszámolta a fegyvernemet. Szolgálati nyugállományba helyeztek. 

Nagy Lajos a megyei önkormányzatban segítette városunkat.

– Az előző öt év sem volt eseménytelen számodra. Milyen volt a megyei önkormányzatban dolgozni?

– Az elmúlt 5 évben

a megyei közgyűlés tagjaként igyekeztem segíteni a megye és Kiskunfélegyháza fejlődését.

Ebben az időszakban döntött úgy a testület, hogy Kiskunfélegyháza a város lélekszáma alapján 5,9 milliárd forintnyi fejlesztési lehetőséget kap az Európai Unió forrásaiból. Sajnálatos, hogy a városunk vezetése nem tartott igényt a megyei képviselők segítségére, hiszen ebben az időszakban Kiskunfélegyházának 4 képviselője is volt a megyei közgyűlésben. Kiskunfélegyháza továbbra sem tervezi csatlakozni a megyei és országos kerékpárút hálózathoz. Ma egyetlen szomszédos településsel sincs ilyen kapcsolata.  A Fidesz a megyei közgyűlések hatáskörét az elmúlt időszakban megszüntette. Nincsenek intézményei, a döntéseket a választott testület helyett már egy politikai megbízott hozza.

– Tanáremberként milyen – a fiatalokat is érintő – célokat emelnél ki a jövőre nézve?

– Kiskunfélegyháza a lehetőségek városa. Vasúti, közúti, informatikai csomópont. Kitűnő, nagyhírű középiskolái vannak. A város adottságai alapján további középiskoláknak adhat otthont. Minden adottsága megvan a városnak, hogy iskolavárossá váljon. Ma az informatika rohamosan fejlődő iparág. Informatikai szolgáltató üzemeket kellene itt létrehozni, hiszen, bár a telek és ingatlan nagyon drága, de még mindig olcsóbb, mint Budapesten, vagy Szegeden, vagy Debrecenben.  Egy programozó csapatnak fontosabb a nyugodt, csendes munkakörnyezet, mint az hogy Budapest belvárosában éljen. Innen a Fradi pálya 55 perc autóval, Budáról, vagy Káposztásmegyerről jóval hosszabb.

A fiatalok számára nem betanított munkát kínáló munkahelyeket, hanem a jövő iparágának helyet adó vállalkozásokat kell létre, vagy idehozni. Ne azért tanítsuk okos gyermekeinket, hogy elmenjenek, hanem azért, hogy hazajöjjenek, itthon maradjanak.

Hozzunk létre egy okos várost, ahol minden háztartás hozzáférhet a valódi szélessávú internethez. Hozzunk létre egy okos várost a gyermekeink száma!

– Hogy képzeled, milyen öt év előtt álltok a Veled a Városunkért Egyesület képviselőivel?

– Támogatni fogok minden a város fejlődését szolgáló kezdeményezést, de nem fogom támogatni a látvány költést. A Veled a Városunkért Egyesület alapítójaként tudom, hogy nehéz 5 év elé nézünk.

Megtapasztaltam, hogy a képviselői munka nem hatalom és pénz, hanem rengeteg munka és szolgálat.

Tudom, hogy az oktatásba fektetett munka lassan térül meg, de ez hozza a legtöbb eredményt. Ha az egészségügyi ellátás színvonalát és körülményeit javító tervek jelennek meg a testület előtt, mind a négy képviselőnk ezt támogatni fogja.

 

Szólj hozzá!