Európa legnagyobb vágóhídja épül Spanyolországban, miközben egyik tulajdonosát letartóztatták Kiskunfélegyházán. A spanyol választási kampányba is belekeveredett Pini startra kész üzeme, aggasztónak látja az ellenzék az olasz beruházó elleni nyomozást.

Egy hónapja tartóztatták le az európai húságazatban is jegyzett olasz üzletembert Magyarországon. Piero Pininek több európai országban vannak érdekeltségei, a lengyelországi bonyodalmak után azonban a kiskunfélegyházi vágóhíd miatt is bukni látszik a több lábon álló húsos cég. A magyar nyomozás, az ingatlanok zárolása a spanyol mellett a Pini család olasz ügyleteibe is bekavarhat, bár ezt a családi vállalkozás ottani érdekeltségeit koordinálók igyekeztek cáfolni.

Spanyolországban izgulhatnak a legjobban, ott 70 millió euróból építi a cég Európa legnagyobb vágóhídját, amely évi hatmillió sertés vágására alkalmas. A beruházásra nagyon számít az egyik legnagyobb európai sertéstermelő térség. Már csak azért is, mert a hátrányos helyzetű aragóniai vidéken állami bérlakások építésére, az egészségügyi és oktatási intézmények fejlesztésére is kormányzati ígéreteket kaptak a helyiek. Mindezt azért, hogy megfelelő körülményeket teremtsenek a gigavágóhíd tervezett 1600 dolgozójának.

A projekt akkora, hogy a politika is belebotlott. Az április végére kiírt spanyol parlamenti választások miatt nagyon nem jönne jól a kormányzó pártnak a beruházás elodázása. Politikai ellenlábasai már az év elején is felhánytorgatták Aragónia vezetőinek, hogy a beruházás két évvel ezelőtti bejelentésekor is tudniuk kellett arról, hogy a befektetésre készülő cég lengyelországi üzemének működése miatt összeütközésbe került a törvénnyel. És akkor még sehol nem volt a magyar lebukás.

Lengyel és magyar mócsingok

Piniék szerint sem a lengyel, sem a magyar bakik nem hiúsíthatják meg a spanyol beruházást. A lengyelországi 2017-es afférjuk után túladtak a kutnói vágóhídon, pedig ennek még a kiskunfélegyházinál is jóval nagyobb volt a kapacitása. Egy kínai cégcsoport vette át az üzemet, még alig száradt meg a tinta a szerződésen. Most úgy tűnik, hogy Magyarországon is homokszem került a gépezetbe, egyelőre nyomozás folyik ellenük, de egy hónapja nem csak letartóztatták őket, hanem a kiskunfélegyházi vágóhidat (ahol a termelés zavartalanul folyik) is zárolták, magyarul nem lehet értékesíteni, pénzügyi fedezetként így nem ér egy fabatkát sem. Emiatt főhet a fejük a spanyoloknak.

Spanyol aggodalmak

Spanyolországban februárban nem sejthették, hogy Magyarországon kitörhet a balhé, ugyanis ekkor még Piero Pini a Heraldo című lapnak nyilatkozva a lengyel hatósággal kirobbant konfliktusát magyarázta. 2017-ben ütöttek rajta a rendőrök a kutnói vágóhídon, legfőképpen a foglalkoztatás szabálytalanságait rótták fel a tulajdonosoknak.

A spanyol lapnak Pini februárban azt magyarázta, hogy itt a cégük szövetkezeteket bízott meg a munkavállalók szerződtetésével, így a hatóságok által kifogásolt szabálytalanságokat azok követték el. Az olasz üzletember azt is hozzátette, Lengyelországban még folyik a per, de ügyvédjével együtt úgy vélik, ők nem hibáztak. Azt viszont leszögezte Piero Pini, hogy a spanyol üzemekben nem közvetítőkön keresztül foglalkoztatják majd a dolgozókat, hanem alkalmazottként veszik majd fel őket.

Magyarországon a bajok március elején kezdődtek. A feltételezések szerint itt is – a többi között – foglalkoztatási szabálytalanságok miatt indult vizsgálat.

Olasz hidegvér

A spanyol aggodalmakra Piero Pini letartóztatása után annak legidősebb fia, Roberto reagált, közleményt adott ki, amely szerint a spanyol beruházást nem érintik a magyarországi „események”, mivel a spanyol vágóhíd mögött nem a magyar cég áll, sőt azzal nincs semmiféle kapcsolatban. Az aragóniai beruházásért a közlemény szerint a Pini Italia, vagyis a vállalkozás olasz ága felel. Ennek némileg ellentmond, hogy a beruházás ünnepélyes bejelentésén ott volt az apa, Piero Pini is, a spanyol ügyeket Marcello intézte. Korábban ők ketten vitték a kiskunfélegyházi cégügyeket. A közlemény alapján arra lehet következtetni, hogy a spanyol projektet gyorsan átpasszolhatták az olasz családi cégnek, de legalábbis a garanciavállalásokat a Pini Italiára terhelték.

Piniék olasz üzleti partnerei is aggódhatnak?

Bár az említett közleményében az olasz Pini holdingot gardírozó legidősebb fiú, Roberto sietett közölni a spanyolokkal, hogy a beruházás mögött az olasz holding áll, és annak semmiféle gazdasági kapcsolata nincs a Kiskunfélegyházán zárolt céggel, azért van itt még egy apró ellentmondás, igaz, ez már egy olasz ügyletből derül ki.

Az idén februárban Piniék siettek a segítségére a szintén olasz húsos Ferrarini cégnek, amely egy neki hitelező bank bedőlése miatt került nehéz helyzetbe. Az olasz Pini-csoport úgy nyúlt a Ferrarini hóna alá, hogy beszállt a cégbe, 10 millió euróra felemelte a tőkét, erre pedig garanciaként nem csak a Pini Italiát jelölte meg, hanem az általa ellenőrzött Hungary Meat Kft.-t is, vagyis a mostanra zárolt magyarországi céget. Ez feltűnt az olasz sajtónak is, de Roberto Pini ezzel kapcsolatosan is azt közölte, hogy ennek nem lehet hatása a Ferrarinivel kötött üzletre. Piero Pini legidősebb fia, Roberto nincs könnyű helyzetben, neki kell tartania minden frontot a letartóztatott apja és fivére helyett is.

Szólj hozzá!