Orbán Viktor avatta kedden az orosz pénzből is épült új mélykúti vágóhidat, ahol háromszázötven munkahely teremtését emlegették. Arról senki nem beszélt, hogy 400 alkalmazottnak mond fel a cég rövidesen bezáró telepén, Mezőkovácsházán. A két telep közötti százötven kilométert kevesen tudják „áthidalni”.

„Ott nyit, mi zárunk”

– kesergett Orbán Viktor közösségi oldalán egy kommentelő, aki alighanem a mezőkovácsházi Pannon Lúd Kft. dolgozója, majd hozzáteszi:

„egy cég, két telephely: 350 embernek ad munkát, mi meg 400-an mehetünk az utcára”.

Hiába tehát Simonka György Calendula 2 terve, amivel éppen a héten kezdett újra aktivizálódni, és amelynek megvalósításával szerinte a viharsarki települések megtartó erejét lehet sűrűbbre szőni, a jelek szerint mégis mehetnek az utcára a térségi üzemben dolgozók.

Hétfőn avatta ugyanis Orbán Viktor a napi 50 ezer kacsa vagy 25 ezer liba kapacitású mélykúti vágóhidat. A Hunent Zrt. komplexuma összesen 12,6 milliárd forintba került, ennek egy részét a cégcsoport állta, a nagyobb hányadát azonban orosz banki hitelből fedezték, de a magyar kormány is kiegészítette 4 milliárd forinttal. (A varosikurir.hu Szíjjártó Pétert idézi, amikor a külügyminiszter még az alapkőletételnél kijelentette: az International Investment Bank hétmilliárdot tesz a mélykúti beruházásba.) Orbán szerint ez a vágóhíd lehetővé teszi, hogy Magyarország megtartsa második helyét a franciák után a víziszárnyas piacon.

A Hunent Zrt. a kiskunhalasi baromfifeldolgozóból nőtte ki magát, korábban ott volt a székhelye is, ez került később Mélykútra, ahol addig csak telephely működött. Hunent 2012 végén vette át Pannon Lúd Kft.-t, amely Mezőkovácsházán foglalkoztat több száz környékbelit. Most, bár a bezárás időpontját hivatalosan nem erősítették meg, de úgy tudjuk, utóbbi

a hónap végével befejezi a Békés megyei működést.

Erről árulkodik a közösségi oldalon a dolgozók csoportjában tett néhány megjegyzés, amelyekből az is kiderül, hogy még a hónap közepén a kormányhivatal munkatársai tájékoztatták a dolgozókat arról, milyen üres állásokra pályázhatnak, de beszéltek képzésekről és a munkanélkülinek járó támogatásokról is.

Többeknek felajánlották, hogy Mélykúton folytassák a munkát, ám mivel a két település 150 kilométerre van egymástól, ez azt jelentené, hogy a munkával a heti egyszeri hazautazást is vállalják. Többeknek ez bizonyára nem okoz gondot, de megannyi kisgyermekes asszony is dolgozik a mezőkovácsházi telepen, számukra a rendszeres hosszabb távollét nem vállalható.

Próbáltuk elérni a Hunent Zrt. igazgatóságának elnökét, Kiss Istvánt, hogy végül hány munkavállalót érint a mezőkovácsházi üzem bezárása, de a vágóhíd hétfői avatása óta még inkább elfoglalt, mint korábban. Kerestük Mezőkovácsháza polgármesterét is, de neki is megbeszélései voltak egész nap.

Szólj hozzá!