A költségvetés első olvasatában felmerülő közel 400 millió forintos fedezethiányra közösen kell megoldást találniuk a képviselőknek – fogalmazott az MSZP önkormányzati képviselője pénteken, a békéscsabai közgyűlést értékelve. Miklós Attila beszélt arról is, hogy a közgyűlési többség nem szavazta meg az úgynevezett rabszolgatörvénnyel kapcsolatos ellenzéki javaslatot.  

A költségvetés teljes fő összege közel 40 milliárd forint. Ebből az összegből kell az önkormányzatnak 2019-ben megoldania a fejlesztéseket, a működés költségit, a kötelezően ellátandó feladatokat és az önként vállalt feladatokat is. Jelenleg azonban itt 395 millió forint a fedezethiány

– tájékoztatott a baloldali politikus.

– Ez az összeg első ránézésre nem tűnik olyan nagynak, hiszen a 40 milliárd forintnak csupán 1 százaléka a 400 millió forint. Azonban ha átgondoljuk a költségvetést, akkor rájövünk, hogy ebből az összegből kell kigazdálkodnia az önkormányzatnak a fejlesztési forrásokat, a működési költségeket, ebből kell fedezni a kötelezően ellátandó feladatokat és az önként vállalt feladatok is. Ha a tervezetet a költségcsökkentés szempontjából nézzük, nem marad más, mint az önként vállalt feladatok: ezek költségei összességében 1 milliárd 300 millió forintot tesznek ki ebben az évben. Ehhez képest viszont a 400 millió forintos hiány elég nagynak tűnik – hangsúlyozta Miklós Attila.

Az MSZP-s képviselő kitért arra is, hogy a munkatörvény bizonyos részeinek módosítása felháborodást váltott ki az országban. Az ellenzéki pártok ennek kapcsán egy olyan előterjesztéssel álltak elő, amellyel azt szerették volna elérni, hogy a közgyűlés szolidaritást vállaljon a békéscsabai munkavállalókkal.

A közgyűlési többség azonban úgy döntött, hogy nem szavazza meg azt a határozati javaslatot, amely megtiltotta volna a száz százalékban békéscsabai önkormányzat tulajdonában lévő vállalkozásoknál azt, hogy alkalmazzák a 400 órás túlmunkára vonatkozó passzust

– fogalmazott az MSZP-s képviselő.

A baloldali politikus továbbá kitért a januári hóhelyzetre, azon belül is a hóeltakarítással kapcsolatos fennakadásokat emelte ki.

Szólj hozzá!