Valamennyi megyei napilap kormányzati befolyás alatt van, néhány hónapja magánkézből egyetlen fedőszervezet, a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványhoz kerültek. Azonban a fideszes nyomulás olvasók elvesztését hozta magával, megállíthatatlanul zuhan a napilapok példányszáma. A Délmagyarország egy év alatt közel 5 ezer olvasóját veszítette el.

A nyugat.hu tekintette át a megyei napilapok piacát. A papír alapú sajtó az internetes hírportálok előretörése mellett még mindig sok embert ér el, elsősorban olyanokat, akik csak ezekből tájékozódnak. Éppen ezért érthető, hogy a kormány mindent megtett annak érdekében, hogy irányítása alá vonja a megyei napilapokat. Először hozzájuk hű emberek – többek között Mészáros Lőrinc, Andy Vajna, Habony Árpád – vásárolták meg a lapokat, de ez sem volt elég, ezért valamennyi kormánypárti médiumot egy alapítványba terelték.

Azonban hiába a központosítás, az átalakult lapoktól elfordulnak az olvasók, így mondanak véleményt teljesítményükről, színvonalukról.

Csongrád megyében, a Délmagyarország eladásakor, már rengeteg olvasó bejelentette, nem kíván olyan lapot járatni, amely elveszítette függetlenségét. Sokan voltak, akik több évtizedes előfizetésüket mondták le. A tendencia azóta is folytatódik. Lassan nincs olyan politikai témájú cikk a lapban, amely kommentjei között ne lenne olyan írás, amely negatív véleményt fogalmaz meg a lapról.

A közelmúltban jelent meg ugyanis a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesületének (MATESZ) év végi gyorsjelentése. Ebből kiderül, hogy a megyei napilapok továbbra is lejtmenetben vannak, a példányszámok átlagban 10 százalék körül csökkent az elmúlt évben. De vannak olyanok, ahol ez a szám a duplája körül mozog. – írja a nyugat.hu. A „legjobban” a Petőfi Népe és a Kelet-Magyarország teljesít, itt „csak” 9 százalékos a csökkenés. Legtöbben a Fejér Megyei Hírlaptól hagyták el, az olvasók 20 százalékát elveszítette a napilap. A Délmagyarország előfizetőiből közel 5 ezret veszítette el, ami 15 százalékos csökkenést jelent.

Hogy mennyi ebből a politika, azaz az olyan olvasók, akik tiltakozásként nem veszik a lapot, és mennyi belőle a nyomtatott piac megállíthatatlan zsugorodása, azt lehetetlen megmondani.

 

 

Szólj hozzá!