Az év második felében elkezdődik a sorozatgyártás a kiskunfélegyházi fegyvergyárban, írja a Magyar Nemzet. A kormánylap úgy értesült, hogy hosszú távon nemcsak kézi lőfegyvereket, pisztolyokat, géppisztolyokat és gépkarabélyokat fognak Magyarországon gyártani, hanem a hozzájuk szükséges minőségi lőport és lőszereket is. 

Benkő Tibor honvédelmi miniszter a  Petőfi-laktanyában arról beszélt, hogy ezekből a fegyverekből eddig tízezer darabot osztottak ki a hadsereg alakulatainak. Az üzemben nyárra készítik fel az infrastruktúrát a termelés beindításához, addigra megkötik a szerződéseket a gyártósorokon dolgozó szakemberekkel is. 

A kormány az elmúlt években komoly fegyverkezési programot indított. Simicskó István korábbi honvédelmi miniszter tavaly márciusban jelentette be, hogy a Honvédelmi Minisztériumhoz tartozó HM Arzenál Zrt. gyárában cseh licenc alapján első lépésben a fegyverek összeszerelése indul meg, majd 2019 januárjától a teljes gyártás Magyarországon lesz. A cég a cseh Ceská Zbrojovka Exporttal kötött licencmegállapodást. A szerződés alapján 

tíz év alatt százmillió eurós összértékben kétszázezer lőfegyvert gyárthatnak majd Kiskunfélegyházán.

 Az egyezség értelmében a Magyarországon gyártott fegyverekből a cseh haderő is kap majd. Az üzemben NATO-kompatibilis marokfegyvereket, P-07 és P-09 típusú pisztolyokat, Bren 2 típusú gépkarabélyokat és Scorpion Evo 3 típusú géppisztolyokat gyártanak majd. 

Az Opten adatbázisa szerint a fegyvergyárat működtető Terra Zrt.-nek tavaly októberben 47 alkalmazottja volt, jelenleg pedig 59 embert foglalkoztatnak, így 

a munkaerőhiány miatt nem indult el a gyártás, csak alkatrészekből szerelnek össze fegyvereket.   

 

Szólj hozzá!