Jeszenszky Géza volt külügyminiszterrel, Stumpf András készített interjút. Az egykori diplomata elmondta, Márki-Zay Pétert rokonszenvesnek találja, akiért saját fiával is hajlandó szembeszállni, hiszen az önkormányzati választáson lehet megállítani a magyar demokrácia további lecsúszását. A nagylélegzetű beszélgetésből, elsősorban a napjaink közéletével foglalkozó részeket szemlézzük.


Az Antall-kormány egykori tagja szerint a sajtó igaztalan támadásait Antall valóban rosszul viselte, de ő nem kormánymédiát akart. Csupán tisztességes sajtót, amelyben van ellenzéki hang, de kormánypárti is hallható. Akkoriban nem ez volt a helyzet. Kitért arra, hogy miniszterként a japán televízióban hosszabban tudta magyarázni az ország külpolitikáját, mint a magyarban – oda nem engedték be:

“Teljesen más volt az a médiaháború, mint a mostani. Ma már messze nem beszélhetünk arról, hogy ellenzéki médiafölény lenne az országban. Nincs Népszabadság, sem Magyar Nemzet, de még a méltányosan kritikus Heti Választ sem tűrték el… Ez abszurd. A vidéki sajtó pedig teljesen a kormány befolyása alatt van.”

Szóba került, hogy éppen ezt a vidéki médiát erősíti a fia is, aki – ezt már mi tesszük hozzá–egyike a legelvakultabb Fidesz -fanoknak:

“Elég fájdalmas, habár nem először fordul elő a történelemben, hogy apa és fia nem értenek egyet. Amit Zsolt tesz, annak főként lelki oka van. Értelmes, olvasott és művelt ember a fiam – rettenetesen sértette, hogy folyamatosan lemezlovasozták, vagy hogy nemtelen módon támadták akkor, amikor a jogtiszta zenéért állt ki. Ezen a jogos sértettségen nem tudott felülemelkedni egyrészt, másrészt pedig megtetszhetett neki, hogy végre nem az apja fiaként utalnak rá” /……./ “Sajnos viszont ő úgy gondolja, hogy én fordultam meg, holott azt a jobbközép, konzervatív, nemzeti szabadelvű irányt képviselem, amit annak idején Antall József külügyminisztereként is.”

Kitért arra is, hogy Antall nem kedvelte Sorost, hiszen az ellenfelüket, az SZDSZ-t támogatta. Joga volt hozzá, de nyilván nem örültek neki. Elmondta, neki is volt vele rossz élménye, New Yorkban, 1992 szeptemberében:

“A nagyon gazdagok gyakran csalhatatlannak hiszik magukat. Valószínűleg saját érdemének tartja a kommunizmus megdöntését is, de Soros György azét mégsem az ördög. A CEU távozását pedig sajnálatosnak tartom. A kampánytanácsadók által megtervezett Soros-kampányt a vele való konfliktusaim ellenére sem tartom tehát helyesnek. Soros egyébként pontosan úgy tett akkor, azon az esten, ahogy Kövér László nem sokkal korábban a Parlamentben.”

Hangsúlyozta, történészként is szíven ütötte, az az állítás, hogy a numerus clausus nem volt jogfosztás, de ugyanígy érzett, amikor azt hallotta, hogy Nagy Imre nem is irányította a forradalmat:

“Történész vagyok, a 20. század a szűkebb szakterületem. Ebben a kérdésben tudományos kutatóként nem ismerek tréfát. A kommunista korszak utolsó éveiben ráadásul már egyetértésre jutottunk a kulcskérdésekben. Nem csak Nagy Imre hősiességének elismerésében: a Horthy-korszak megítélésében is. A Horthy-fasizmus korábban gyakran hangoztatott tétele már akkorra a szellem szemétdombjára került, de a korszak idealizálása sem volt jellemző. A numerus clausus egyértelműen szégyenletes aktus volt.”

Meggyőződése, a magyar társadalom statisztikailag is igazolt Putyin-barátságának alapját egy naiv illúzió adja. Hogy ha kivégzi Ukrajnát, talán leesik számunkra egy kis konc:

“A magyar–ukrán határ igazságtalan határ. Ahogy az összes trianoni határ az. Miniszterként nem mondtam volna, de magánemberként már mondhatom: mindkét országnak jobb lenne, ha a határ az első bécsi döntés vonalát követné. Egy független, stabil Ukrajna azonban magyar érdek is. Ha az EU-nak és NATO-nak tagja lenne, légiesülhetnének ezek a határok. Már persze ha lesznek még akkor Kárpátalján magyarok. El kell ítélni az ukrán oktatási törvényt, de máshogyan kellene a visszavonására késztetni megalkotóit.”

Megfogalmazta, Márki-Zay Pétert rokonszenves, tájékozott, a világot ismerő, angolul jól beszélő, becsületes embernek ismerte meg. Elképesztő helyzet, amit a Fidesz helyben megteremtett: hogy ha rájuk szavaznak, lesz pénz, ha nem, lássa a kárát a város:

“Ilyesmi Antall alatt tényleg elképzelhetetlen volt. Mi sem szerettük az ellenzékünket, de „sosem vetemedtünk volna arra”, hogy pártalapon osszuk a közpénzeket. Szép, hogy a kormány deklarálja a sport támogatását.” /……/  “A sport egyik legfontosabb eleme – szememben – a sportszerűség. A fair play. A magyar belpolitikából ez veszett ki: a választási törvény, a közpénzek elköltésének módja mind ezt mutatja. Vidéken különösen. Márki-Zay működését tehát üdvösnek látom, támogatom is, aktívan politizálni viszont már csak a korom miatt sem fogok.”

A rabszolgatörvény kapcsán kitört tüntetéshullámot ugyan biztatónak tartja, de az esélyeit illetően korlátozottnak gondolja. 

“Még nagy, átfogó sztrájkot sem látok valószínűnek. Tartós tüntetések viszont lehetnek, azok pedig az európai parlamenti választás eredményére is hatnak majd. Az igazán fontos persze az önkormányzati voksolás lesz – azon talán meg lehet állítani a magyar demokrácia további lecsúszását. A lecsúszás ugyanis valóban csak hegyen, hóban, síléccel jó dolog. “

/Az interjú teljes szövege a valaszonline.hu oldalon olvasható el./

Szólj hozzá!