Facebookra töltöttek fel egy este készült videót arról, ahogy egy vidra és kölykei Békéscsaba belvárosában, az Élővíz-csatorna behavazott partján ugrándoznak.

Az egy járókelő által körülbelül két hete készített videó azért is különleges, mert a vidra főleg éjszaka aktív, ezért ritkán lehet lencsevégre kapni. Az Élővíz-csatorna partja azonban jól ki van világítva, így a felvételen is jól kivehetők az állatok.

Tudjuk, hogy a vidra hosszú évek óta jelen van Békéscsaba centrumában. Magát az állatot viszont elég nehéz észrevenni, egyrészt mert akkor aktív, amikor mi, emberek általában alszunk, másrészt elég óvatos. Ha bejön a településre, akkor eléggé körültekintő, szemfüles. Bár a videón látszik, hogy autóforgalom megy mellettük, viszonylag nyugodt állatoknak tűnnek. Nyilván valamennyire megszokták már a belvárosi létet

– fogalmazott Boldog Gusztáv természetvédelmi szakember.

 

Boldog Gusztáv szerint a felvételen valószínűleg egy anya látható a két kölykével. Mivel az állatok nagy kóborlók, hatalmas területet járnak be, így az már nem biztos, hogy belvárosi szaporulatról van szó, lehet, hogy az Élővíz-csatorna külső szakaszairól látogattak be egy rövid időre.

A vidra hazánkban jelenleg fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 ezer forint. 

Szólj hozzá!