Csikóspuszta a makói térség egyik legkisebb településrésze, közigazgatásilag Királyhegyeshez tartozik. Kíváncsiak voltunk, hogy élnek ott az emberek.

Amikor Mágori András, a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség makói szervezetének alelnöke pökhendiségről beszél, akkor javaslom neki, hogy először jöjjön el ide és nézzen körbe

– kezdte a beszélgetésünket Budai Róbert. Miközben végigsétáltunk Csikóspuszta utcáin, feltűnt, hogy rengeteg ház üres, leomlott, ám ez nem véletlen. Róbert szerint egy idetelepült férfi sorra veszi a lakóépületeket, majd hagyja az enyészetnek. Úgy tudja, tíz ház köthető hozzá, de nem mind az ő nevén van. Ha ez nem lenne elég, közben folyamatosan egymásnak ugrasztja az embereket, szerinte szándékosan tönkre akarja tenni a kisközösséget.

Házával szemben, az út másik oldalán egy csatorna folyik el, mellette egy alacsonyabban fekvő terület látszik.

Az elvezető csatorna a ’80-as években épült. Ha olyan az időjárás, homokzsákkal kell eltorlaszolni, ugyanis amikor megtelik ez a tó, akkor elég nehezen folyik el a víz a csatornán keresztül

– mesélte.

Sétánk során elérkeztünk a bekötőúthoz. Az 1950-es években épült, nagyobb felújítást a ’80-as évek végén, a ’90-es elején kapott. Az biztos, hogy száguldozni nem lehet rajta, sőt. A buszmegálló a település egyik fő problémája. Hiába mennek el otthonról tisztán, a megálló nem betonos területen fekszik, így már eleve sáros cipővel szállnak fel a buszra.

A tömegközlekedést használja Kerekes Andrásné is. Gyermekei Rákoson és Királyhegyesen élnek. Ő most 84 éves, 79 éve lakik itt. A korábban említett megvásárolt, ugyanakkor életveszélyes házak egyike a szomszédjában van. Elárulta, egyszer a ház elkezdett rá dőlni, darabok hullottak le róla. Nagyobb baj nem történt, viszont csak részlegesen takarították el és még őt nevezték károkozónak. Szerinte Csikóspuszta gyönyörű falu volt, azonban 1990 óta folyamatosan rombolják.

Az itt élők szerint nagy szükség lenne térfigyelő kamerára, legalább a buszmegállóhoz, valamint egy szociális gondozóra, hiszen rengeteg idős van. Mindemellett a bekötő utat és a buszmegálló környékét kellene rendbe tenni és az elhanyagolt, ugyanakkor tulajdonosokkal rendelkező házakkal kezdeni valamit.

Szólj hozzá!