Felmerült annak a lehetősége, hogy a dél-békési térség legjobb és legnagyobb középiskolája, az állami kézben lévő Táncsics Gimnázium az evangélikus fenntartásba kerülhet. Kibontakozóban a társadalmi ellenállás, de az egyház sem ront ajtóstul a házba. Sok múlik a szülőkön is.

„A Táncsics Gimnázium a városé!”

– címmel tartott szerdán sajtótájékoztatót Fetser János MSZP-s önkormányzati képviselő Orosházán, aki több cikluson keresztül volt a 30 ezres dél-békési ipari központ polgármestere és a térség országgyűlési képviselője. A politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy most óriási az orosháziak, s ezen belül a helyi Táncsicsba járó szülők felelőssége, ugyanis a 2011-ben a Nemzeti köznevezésről elfogadott törvény egyik passzusa vétójogot biztosít nekik a fenntartóváltás esetében. „Akkor adható át nevelési-oktatási intézmény vallási, világnézeti szempontból elkötelezett nevelést, oktatást folytató fenntartó számára, ha az intézménybe beíratott kiskorú gyermekek, tanulók esetén a szülők, nagykorúság elérése esetén a tanulók több mint fele azt támogatja” – szól az idevágó rendelkezés.

 

Fetser János Fotó: mszp.hu

Mint kiderült, a fideszes városvezetés részéről korábban már felmerült, hogy a katolikus egyház fenntartásába adják az orosházi Táncsics Gimnáziumot, ám az utóbb lekerült a napirendről. Azt pedig Ördög Endrétől, az orosházi evangélikus gyülekezet igazgatólelkészétől tudtuk meg, nem mai keletű az az elképzelés, hogy az ő fennhatóságuk alá kerülhet a térség meghatározó középiskolája.

„Hamu alatt izzik a parázs”

Fetser János szerint a tét nem kisebb, minthogy világnézetileg semleges középfokú oktatás nélkül marad-e a 30 ezres Békés megyei város vagy sem? Ilyen szempontból általános iskolai fronton sem túl jó a helyzet. Egyetlen állami fenntartású alapfokú oktatási intézmény maradt Orosházán, míg a legnagyobb, a volt 1. Számú Általános Iskolát az Orosházán szinte nem létező reformátusok kapták, de van katolikus és evangélikus általános iskola is. Evangélikusok működtetik a helyi Székács József Óvodát, Általános Iskolát és Gimnáziumot. Így pedig felmerül a kérdés, hogy miért kellene egy második gimnázium az evangélikusoknak Orosházán? Erre úgy felelt a magyarnarancs.hu-nak nyilatkozó igazgatólelkész, hogy ebben az esetben bizonyosan megtörténne az intézmények integrációja. Ugyanakkor elismerte, hogy csak a Táncsics Gimnázium tanulói létszáma nagyobb, mint a közös irányítás alatt lévő óvodájuk, általános és középiskolájuk együttvéve.

Táncsics Gimnázium Fotó: oroshaza.hu

Sokan nem veszik komolyan, hogy Békés megye leginkább ateista városa Orosháza – mondta érdeklődésünkre egy, a Táncsicsban mintegy 30 évvel ezelőtt érettségizett, ma a Budapesten élő és dolgozó csúcsértelmiségi, neve mellőzését kérve. Majd hozzátette, hogy 85 évvel ezelőtt az evangélikusok alapították a gimnáziumi tanfolyamot, de a jelenlegi épületet a város szülötte, Darvas József oktatási minisztersége idején, 1951 és 1954 között építették – a történeti hűség kedvéért: az egykori gettó helyére.

Azt már Fetser János mondta el kérdésünkre, hogy a mai gimnáziumépület sohasem volt az evangélikusoké, sőt az ő polgármestersége idején több száz millió forintból felújították, bővítették és építettek hozzá sportcsarnokot, amely így ma a 21. század színvonalat képviseli. A volt szocialista polgármester szerint „a hamu alatt izzik a parázs, fenntartó békéscsabai tankerületet folyamatos kritika éri a városból, mert rossz hatékonysággal végzi a munkáját”, ezen kívül nincs indok, hogy miét kellene egyházi fenntartásba kerülnie a gimnáziumnak. Ráadásul, jegyezte meg, az eddig az egyházi fenntartásba adott oktatási intézmények nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Nem nőtt az oktatás színvonala és nem emelkedett az oda beiratkozók száma.

Még nem eldöntött kérdés

Fetser János szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta, sokan úgy vélekednek helyben: már eldöntött kérdés, hogy a Táncsics Gimnázium az evangélikusok fenntartásába kerül, holott nincs így. A politikus erre szeretné ráirányítani a figyelmet. Ők erről, nem támadva az egyházat, társadalmi vitát kezdeményeznek, felhívva a figyelmet a veszélyre. A helyi MSZP-s politikus szólt arról is, hogy tavaly decemberben minderről tárgyaltak a helyi evangélikus vezetővel, Ördög Endrével is.

Az igazgatólelkész lapunknak elmondta, hogy „nem tud, és nem akar azzal az állítással vitatkozni, hogy fenntartóváltás esetén megszűnne a világnézetileg semleges oktatás Orosházán”. Egyben jelezte, az elmúlt években nem hivatalosan az iskola tanárai és szülők is megkeresték őket a fenntartóváltás ügyében. Ördög Endre hangsúlyozta, érzékeli a helyi közhangulatot, s a döntésnél figyelembe veszik a város érdekeit is. Ugyanis a fenntartóváltást az egyház kezdeményezi, s erről már tárgyalt a helyi presbiteri testület.

Ördög egyelőre nyitott kérdésnek tartja, hogy végül milyen döntés születhet. Most azt az összefoglaló anyagot készítik, amelyben minden a gimnázium átvétele mellett és ellen szóló érvet összegyűjtenek. Ezt saját döntéshozó fórumuk, az országos presbiteri testület elé terjesztik. Kérdés, hogy a terjeszkedés vagy a visszafogottság kerekedik felül az egyházi testületen belül? Tény, az evangélikusok országosan nem sok gimnáziumot működtetnek.

Információink szerint az evangélikusok országos presbiteri testületének döntésére február 5-én kerül sor. Igen esetén február utolsó munkanapjáig kell a szándéknyilatkozatot eljuttatniuk a jelenlegi fenntartóhoz, a békéscsabai tankerülethez, s ezen keresztül az EMMI-hez. A végleges jelzésnek – elvileg – május végéig kell megszületnie.

Igazgató nyilatkozat: csak engedéllyel

Ha a fenntartóváltás melletti igenlő döntés születik – amely a lelkészigazgató szerint nem biztos –, akkor is csak 2020. szeptember elsejétől indulhatna el az egyházi oktatás a gimnáziumban, csak felmenő, egyben kifutórendszerben. Magyarán, akik világnézetileg semleges iskolában kezdték meg tanulmányaikat, azok itt is fejezik be.

A Narancs megkereste Blahó Jánost, az orosházi Táncsics Gimnázium igazgatóját, ő azonban a tankerület engedélye nélkül nem nyilatkozhatott. A hozzá közel álló források viszont cáfolták, hogy ő is kezdeményezője lett volna egy fenntartóváltásnak. Elmondták, az iskolavezető hamarosan nyugdíjba vonul, aligha lehet érdeke, hogy utolsó éveire bizonytalanság alakuljon ki a gimnáziumban. Másrészt, a tankerületi rendszerben senki nem kockáztathatja meg, hogy saját szakállára ilyen akcióba fogjon.

Frissítés!

Tisztelt Szerkesztő Úr!

Az Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium esetleges egyházi átvételével kapcsolatban megjelent cikk kapcsán az “Igazgató nyilatkozat: csak engedéllyel” rész tartalmi javítását, helyreigazítását kérem a következőkben. 

Rosszul informáltam Önt, mivel a Békéscsabai Tankerületi Központ semmilyen engedélyhez nem köti az intézményvezetők nyilatkozatát.

Elnézést kérek a nem tényszerű információért és köszönöm a helyreigazítás lehetőségét.

Tisztelettel,

Dr. Blahó János
intézményvezető

Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium,
Szakgimnázium és Kollégium

Szólj hozzá!