Étterem és halászlé receptek a Dél-Dunántúlról

Pécs Étterem és a halászlé
Sokszínű gasztronómia

A Dél-Dunántúl, amely Nyugat-Magyarország része, a hegyes, dombos és sík tájegység, amelyet a Duna keletről és a Balaton északról határol. Ezen a területen a gasztronómia is sokszínű, és számos helyi specialitás várja a turistákat. Íme néhány finom étel és étterem, amelyeket érdemes kipróbálni:

1. Csuszás csibe: Ez a hagyományos dunántúli fogás valójában galuskával egyben főzött paprikáscsirke. Elkészítése során a csirkét felöntjük annyi vízzel, ami ellepi, majd hozzáadjuk a hagymát, a paprikát és a fűszereket. A csipetkét külön főzzük, majd a húsos ételünkkel együtt tálaljuk. A csuszás csibe a tolnai táj étkezési szokásait tükrözi, amelyet a Duna és a vadban gazdag gemenci erdő formált.

2. Halászlé: A Duna menti város, Mohács specialitása. A halászlét általában metélttésztával külön fogyasztják el a hústól a helyiek. Ez a forró, fűszeres hallevessel kényeztető fogás a Dél-Dunántúl egyik ínyencsége *.

3. Pozsonyi kifli: Bár a neve Pozsonyra utal, ez a karácsonyi finomság a Nyugat-Dunántúlon született. A pozsonyi kifli a helyi termények és a szomszédos Pozsony élelmiszereinek keveredésével jött létre. Érdemes megkóstolni ezt a tökéletesen puha, diós süteményt.

És íme, a Dél-Dunántúl számtalan vendáglátó helyéből néhány kedvelt hely.

Éttermek a Dél-Dunántúlról

– Tulipán Étterem, Simontornya: Kiváló ételek és hangulatos környezet vár a vendégekre.
– Trattoria da Matteo, Szekszárd: Olasz konyha szerelmeseinek ajánlott, finom ételekkel és
barátságos kiszolgálással.
– Tüke Wine House, Pécs: Mediterrán, barbecue, európai és borbár jellegű étterem.
– Balkan Bisztro, Pécs: Kávézó, mediterrán, grill és borbár jellegű hely.
– Blöff Bisztró, Pécs: Tenger gyümölcsei, mediterrán, európai és grill ételekkel várja a vendégeket.
– Fülemüle Csárda, Villány: Bő ételválaszték, ami a borhoz éppen dukál.

De ha már annyi ételről szó volt, ne menjen el recept nélkül! 🙂

* A mohácsi halászlé receptje
Hozzávalók:
1 kg ponty vagy harcsa (tisztítva, filézve)
2 fej vöröshagyma
2 db piros paprika
2 db paradicsom
2-3 gerezd fokhagyma
1 evőkanál pirospaprika
1 teáskanál őrölt bors
1 teáskanál őrölt kömény
1 csipet őrölt csípős paprika (ízlés szerint)
Só (ízlés szerint)
1 db halászlé alaplé (vagy halászlé fűszerkeverék)
1 db citrom
1 csokor petrezselyemzöld
1 dl olaj
2 liter víz

Elkészítés:
1.A hagymát apróra vágjuk, majd az olajon megdinszteljük.
2.Hozzáadjuk a felkockázott paprikát és paradicsomot, majd fűszerezzük.
3.A halat hozzáadjuk, és felöntjük vízzel.
4.Beletesszük a halászlé alaplevet vagy fűszerkeveréket.
5.Lefedve főzzük kb. 30-40 percig, amíg a hal megpuhul.
6.A végén hozzáadjuk a citrom levét és a finomra vágott petrezselymet.
7.Tálaljuk forrón, friss kenyérrel.

Ajánlott oldalak:
Nagyon sok receptet talál egy pécsi portálon: Éttermek és receptek
És ha megszállna Pécsen: a Hotel Pécs oldalairól is választhat szállást.

Szólj hozzá!