Vandálok ismét megrongálták Kiskunmajsa főterén álló Nepomuki Szent János-szobrot.

Aggasztó a helyzet a drogproblémák miatt Kiskunmajsán. Különösen a mélyszegénységben élők nyúlnak a gyakran ismeretlen összetételű pszichoaktív anyagokhoz. A párszáz forintért beszerezhető anyagok sokaknál agressziót váltanak ki, így nem kizárható, hogy a Kiskunmajsa főterén álló Nepomuki Szent János-szobrot ledöntő ismeretlen tettes kábítószer hatása alatt rongálhatta meg a 200 éves műalkotást. A szobor maradványait a városházába vitték, a tettest, vagy tetteseket még keresik.

A több mint 200 éves alkotást – ami a település legrégebbi köztéri szobra –, ledöntötték talapzatáról, a kőszobor több darabra tört. A bűncselekmény pénteken délután 6 óra után történt a polgármesteri hivatallal átellenben lévő parkban. A tettes megtalálását a köztéri kamerák felvételei is segíthetik, habár azok sem bizonyultak hasznosnak legutóbb, amikor február elején a szobor fejét rongálták meg ismeretlenek. A szent feje – mint feltételezik –, akkor anyagfáradás következtében is leválhatott, de a ripityára tört maradványokat 25-30 méterre találták meg a park bokrai között. A szobrot még nem tudták helyreállítani, a torzót egy műanyagzsákkal takarták le, hogy védjék az időjárás viszontagságaitól.
 
 

Az 1793-ban készült szobor feje 2014 novemberében is levált, de akkor sem derült ki, hogy szándékos rongálás, vagy anyagfáradás miatt történt. A mostani esetben viszont egyértelmű, hogy valakinek nagyon útjában állt Nepomuki Szent János szobra és ledöntötte talapzatáról. 

Szólj hozzá!