Közel hatmilliárd forint uniós támogatásból valósult meg az ivóvízminőség-javító projekt Baján és környékén. Legalábbis papíron, mert a kivitelezés nem igazán sikerült: a víz mangán- és vastartalma megnőtt, gyakran zavaros, koszos víz folyik a csapokból. Egy elkeseredett bajai férfi facebook videóban mutatta meg a mai napig fennálló tarthatatlan állapotot.

 

Büdös, üledékes víz

Beszéltünk több bajai lakossal, akik szerint tarthatatlan az állapot, évek óta nem isznak csapvizet, fürdeni is alig mernek, még akkor sem, ha éppen nem fekete lé folyik a csapból. Tudják, hogy bármelyik pillanatban előtörhet a zavaros folyadék.

Egy kismama a császármetszés után nem mert otthon mosakodni, mert félt, hogy valamilyen fertőzést kap. Egy másik fogyasztó arról számolt be, hogy bőrgyógyászhoz jár a gyermekével, mert kiütések jelentkeztek rajta.

A jobbik eset, amikor csak zavaros és büdössé válik a víz. Gyakran fordul elő, hogy barnára vált, ilyenkor vastag és sötét üledék marad a kádak alján. A megkérdezett lakosok arról számoltak be, ilyenkor a helyi vízmű valamilyen közleményt ad ki, amely szerint üzemzavar történt. Ebben azt írják, hogy előfordulhat a víz zavarosodása, dolgoznak a hiba elhárításán, legtöbbször a hálózat problémáira hivatkoznak.

Rossz technológia

A jelenség oka egyébként az, hogy az új módszerrel megtisztított víz feloldja a fővezetékben lévő üledéket. Ez azonban nem a hálózat, hanem a rosszul kivitelezett technológia hibája.

A csapból jövő folyadék ezért zavaros, emiatt magas a mangán- és vastartalma. A jelenség az egész város területén bármikor jelentkezhet, de vannak sűrűbben lakott területek, a lakótelepek és a központ, ahol gyakrabban fordul elő, a probléma pedig folyamatos.

Nem csak Baján és környékén tapasztalható a probléma. Máshol is voltak sokmilliárdos korszerűsítések, amelyek után, akár technológiai, akár biológiai szempontból, szintén gondok adódtak a vízminőséggel. Hasonló problémákkal szembesültek Szegeden, Hortobágyon, Makón, Szentesen, de még Békés megyében is.

A vízművek vezetője szerint megfelel minden előírásnak

„Baján a szolgáltatott ivóvíz megfelel a vonatkozó jogszabályban előírt valamennyi előírásnak. Ezt a szolgáltató saját mérésein túl a közegészségügyi hatóság vizsgálatai is igazolják” – közölte a Bajavíz Kft. ügyvezető igazgatója.

Szólj hozzá!