A kormány bírálata fontos, az ellenőrzést és az egyensúlyokat biztosító szabad média pedig nélkülözhetetlen a demokráciában – mondta Judith Sargentini a Stop Orbán címmel tartott tüntetésen kedden.

A holland zöldpárti EP-képviselő beszédében kiemelte, hogy minden alkalommal megdöbben, amikor egy európai miniszterelnök összekeveri az országot a pártjával, az embereket a kormányával.

„Végtelenül veszélyes összetéveszteni egy kormányt, vagy egy politikai pártot az állammal, vagy annak polgáraival. Úgy gondolom, éppen ez történik a magyarországi viták során”

– fogalmazott Sargentini.

A képviselő fontosnak nevezte a szakszervezetek, a civil szerveztek, valamint az ellenzéki pártok összefogását, és azt, hogy közös csoportot hozzanak létre. Mint emlékeztetett, az Európai Parlament ősszel szavazta meg a jelentését, ami véleménye szerint a jogállamiság és az alapvető jogok magyarországi helyzetéről szól. Számos nagyfontosságú témát jár körbe, ami minden magyar állampolgár jogát vizsgálja, és azt, hogy ezeket a jogokat milyen módon csorbítja a magyar kormány.

Sargentini beszédében kijelentette, hogy minden európai polgárnak, így a magyaroknak is egyenlő jogai vannak.

Ujhelyi István első Facebook Live-videója a tüntetésről, sajnos a felvétel pont Sargentini beszéde közben ér véget:

 

„A magyarok is európai polgárok, és azért vállalok szolidaritást velük, mert a magyarok első osztályú európai polgárok”


– mondta Sargentini.

Szerinte a csendes diplomáciának vége, cselekvésre van szükség, ellenkező esetben az idő múlásával a helyzet csak tovább fog romlani.

„Egyre rosszabb a helyzet Magyarországon, a CEU elköltözik, bevezették a rabszolgatörvényt, és az Európai Tanács, amelynek az épülete itt áll mellettünk, beletörli a lábát a jelentésembe. Arra kérem a román uniós elnökséget, hogy tegyenek lépéseket. A magyar kormány nem hallgat a csendre, nekik világos jelet kell küldeni arról, hogy túl messzire mentek” – nyilatkozta Judith Sargentini a tüntetésről tudósító tévéstáboknak.

Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője a tüntetésen mondott beszédében kiemelte: magyarnak lenni ugyanolyan fontos, mint európainak maradni, a hazafisággal ugyanis nincs ellentétben az európaisággal.

„Tartsuk Magyarországot Európában! De választani kell: Európa, vagy Orbánisztán”
– fogalmazott.

Ujhelyi második Facebook Live-videója a tüntetésről:

 

„Az ellenzéki pártok a magyar politikatörténetben egy eddig elő nem fordult dologban egyeztek meg tegnap az én kérésemre, javaslatomra. Egy közös mozgósító kampányunk lesz például az európai parlamenti választás előtt. Olyan pártoknak, akik korábban szóba se tudtak állni egymással. És nyilván az Európai Parlamentben más frakcióban fognak ülni, de meghatározzuk azt a közös minimumot, amelyben egyet tudunk érteni Magyarország és Európa viszonyában, és közösen mozgósítunk. Többen leszünk ott május 26-án, mint Orbán választói” – nyilatkozta Ujhelyi István a tüntetésen az EuroNews magyar stábjának.

Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője felszólalásában arról beszélt, hogy

„Magyarország ellenáll, Magyarország lázad”, mert a közös európai eszmét tette tönkre az Európai Unióban Orbán Viktor az elmúlt néhány évben.

Véleménye szerint Orbán Viktor egész rendszere megy szembe az Európai Unió és az Európai Néppárt értékeivel. Mint mondta, egy velejéig romlott, hazug, korrupt rendszer van Magyarországon, és Manfred Weber az Európai Parlament néppárti frakciójának vezetője ezt a rendszert védelmezi akkor, amikor nem fogadják meg az Európai Bizottság elnökének tanácsát és nem zárják ki soraikból a Fideszt.

Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselőjének beszédét kollégája, Papp Roland olvasta fel, aki hangsúlyozta: közmunkások és túlhajszolt állami dolgozók országa épül, „ez Orbán Magyarországa”. Ezt kell megakadályozni, ha „értelmes jövőt akarunk Magyarországnak. A magyarok többsége nem akar olyan országot, amilyet ma Orbán épít” – fogalmazott a képviselő.

Kendernay János, az LMP képviselője beszédében kijelentette, az Orbán-rendszer nem az emberek érdekeit szolgálja, hanem a tőke világát. Annak a tőkének, ami nem fordít elég figyelmet egyebek mellett az éghajlatváltozás káros következményeire. Véleménye szerint elfogy a magyar munkaerő, mert menekül, aki teheti, ezért a kormány gazdasági bevándorlókat enged letelepedni, amely által a migrációs politikája válik hiteltelenné.

Mester Barnabás, a RED mozgalom egyik alapítója beszédében a külföldi tüntetések nagyszámú magyar résztvevőjére hívta fel a figyelmet, akik véleménye szerint a magyar kormány politikája miatt mentek el Magyarországról.

A momentumos Németh Balázs szerint a magyar kormány nem Brüsszelt, hanem Európát akarja megállítani, sőt szétverni. Mint mondta,

2019 az ellenállás éve lesz, aktivitásra van szükség mindaddig, amíg Magyarországnak újra demokratikus kormánya lesz.

Az EuroNews magyar stábjának riportja a tüntetésről:

 

Szólj hozzá!