Békéscsaba a ma tárgyalta és utasította el Miklós Attila önkormányzati képviselő túlóratörvény szabályozásával kapcsolatos előterjesztését. Így az önkormányzati cégek az „önként vállalt túlmunka” megnevezéssel túlléphetik a naptári évenként 250 óra rendkívüli munkaidőt, sőt 12 hónapnál hosszabb munkaidőkeretet is alkalmazhatnak.

Hosszas vita után végül úgy döntött a közgyűlési többség, hogy ezt a passzust nem hagyja jóvá, nem támogatja a határozati javaslatot, így már 

Dr. Kerekes Attila (Fidesz-KDNP) a témával kapcsolatos felszólalásában elmondta: az emberek többet dolgoznának, csak eddig nem volt rá törvény adta lehetőségük, a túlóratörvény most ezen segít. Hozzátette, csodálkozik azon, hogy az ellenzék támadja a túlóratörvény adta lehetőséget.

Miklós Attila (MSZP): A 250 óráról 400 órára emelés több mint 3 hét plusz munkát jelent a dolgozóknak, miközben a kormány család barátnak nevezi magát.

Kocziha Tünde (Jobbik): Az emberek megélni szeretnének, nem túlórázni. Ha tisztességes fizetések lennének, akkor senki sem túlórázna.

“A családbarát kormány frakciója számára is meglepő és kiábrándító adat, hogy egy átlag édesapa a statisztikák alapján 7 percet tölt gyermekével naponta. Úgy gondolom, hogy ez a törvény, még véletlenül sem szolgálja a családok érdekeit.

– vélekedett a Jobbikos képviselő.

Kaposi László (DK): „Én emlékszem rá, hogy ez az önként vállalt túlóra hogyan működött régen, és most sajnos megint abba az irányba haladunk. Általában kijelölték az önként jelentkezőket.” Ez így működött. Hozzátette: Akkor sem engedhetünk embereket ennyit dolgozni egy-egy ágazatban, ha azt valóban önként vállalják.

Dr. Ferenczi Attila tanácsnok (Fidesz-KDNP) szerint sok a félreértelmezés a túlóratörvénnyel kapcsolatban. Több kérdésben megerősítést kért dr. Bacsa Vendel jegyzőtől. Hangsúlyozta, hogy csak önkéntes alapon lehet 400 órára növelni a túlórát. Vannak akik szeretnének többet dolgozni és ezáltal többet keresni.

Kocziha Tünde (Jobbik) módosító javaslatot tett. Javasolta, hogy kerüljön bele még egy bejegyzés, határozati javaslatként. Ennek szövege: Békéscsaba Megyei Jogú Város képviselő testülete kérje fel Herczeg Tamás országgyűlési képviselőt, hogy kezdeményezze az országgyűlésben a munkaidőkeret emelkedését és a túlmunkaórák számának jelentős növelését tartalmazó törvény mielőbbi visszavonását. Az előterjesztő befogadta a határozati javaslatot.

Kiss Tibor alpolgármester (Fidesz-KDNP): Amikor bezártak a békéscsabai gyárak akkor nem tiltakoztak az ellenzéki képviselők.

“Egyetlen-egy olyan előterjesztéssel sem jöttek, hogy “gyertek emberek, tiltakozzunk!” a bezárások ellen.

– mondta az alpolgármester, majd hozzátette, a gazdaság fejlődik, a bérek nőnek és a GDP is nő.

Hanó Miklós alpolgármester (Fidesz-KDNP) szerint sokan politikai ügyet kreálnának a dologból.

Szarvas Péter polgármester szerint Miklós Attila nem készített pontos előterjesztést. Békéscsaba polgármestere szerint a Vagyonkezelő Zrt. alapszabálya alapján, a határozathozatalt jogszerűen nem lehet megtenni. Ugyanakkor a jegyző jogi véleményét figyelembe véve a napirend mégis szavazásra került.

A befogadást is tartalmazó határozati javaslatról szóló szavazás eredménye: 5 igen 9 nem 2 tartózkodás, Szarvas Péter polgármester a jogi aggályai miatt nem szavazott.

A közgyűlést követően zárt ülésre került sor, majd az ellenzéki képviselők sajtótájékoztatót tartottak ahol felszólalt Miklós Attila (MSZP):

Másfél órán át tárgyalta a testület, hogy a Közgyűlés utasítsa a 100%-ban önkormányzati tulajdonú vállalatok vezetőt, hogy ne alkalmazzák a túlóratörvényt a békéscsabai munkavállalókra Politikai és szakmai vita, jogászkodás, az előterjesztés kifogásolása, levételi szándék, továbbtárgyalás után a következő szavazási eredmény született: (zöld: ne alkalmazza a túlóratörvényt, piros: alkalmazza a túlóratörvényt).

Szólj hozzá!