Dr. Beer Miklós magyar római katolikus pap, a Váci egyházmegye püspöke.

A váci megyéspüspök szerint a kőtemplomot tiszteljük művészeti értékéért, de az igazi érték az ember.

Beer Miklós az ATV Egyenes beszéd című műsorában megdöbbentőnek, megrázónak és gondolatébresztőnek nevezte, hogy éppen Húsvét előtt égett le a Notre-Dame. Ugyanakkor úgy vélte, ebből nem kell apokaliptikus értelmet leszűrni.

A tűzvész után neki először az evangéliumi jelenet jutott eszébe, amikor Jézus megsiratta a jeruzsálemi templom pusztulását, ami 40 évvel később bekövetkezett. A másik gondolata az volt, hogy a Húsvét a feltámadás ünnepe.

A Notre-Dame arra is emlékeztette, hogy „nincs itt maradandó városunk”, nem ez az örök lakóhelyünk.

A harmadik gondolata az volt, hogy bármilyen csodálatos is egy kőtemplom mint művészeti örökség,

nem szabad elfelejteni, hogy Jézus az élő templomot, az embert tartja a legnagyobb értéknek.

Érdemes arra gondolni, hogy mi az az életünkben, ami igazán fontos. A kőtemplomot tiszteljük művészeti értékéért, de az igazi érték az ember – tette hozzá.

Fontos és nagy értéknek nevezte a templomokat, a kereszténység eredeti értelmében az emberi kapcsolatok, az erkölcsi értékek, a nevelés, a jövőről való gondolkodás fontosabb.

Az idei Húsvét legfontosabb üzenetének Beer püspök azt tartja, hogy

felszabadult örömmel forduljanak az emberek egymáshoz.

A püspök fontosnak tartja a hátrányos helyzetű gyerekek, fiatalok segítését. A tanítással is foglalkozó szerzetesrendek által alapított iskolák célja eredetileg ez volt, ám az évszázadok alatt elitiskolákká váltak.

Föl kéne ébredni, vissza kell térni az egyházi iskolákban az eredeti szándékhoz. A megyéspüspök szerint a hátrányos helyzetű gyerekekre kellene több figyelmet fordítani, a szakmunkásképzésben kellene részt venniük az egyházi intézményeknek.

Szólj hozzá!