Februárban a Békés megyei közgyűlés elé került a Nyugdíjas Parlament küldötteinek kérése, amelyben az idősek életminőségét felmérő kutatás eredményeit tárták volna a testület elé. A Fidesz-frakció azonban ezt a kérést elutasította.

Az elkészült kutatási anyag friss látleletet ad a nyugdíjasok helyzetéről és betekintést nyújt életkörülményeikbe. A kutatás finoman szólva sem fest rózsás képet a jelenlegi helyzetről, a szépkorúak anyagi és szociális körülményeiről. Mivel

a megyei közgyűlés nem foglalkozott a témával ezért alternatív megyegyűlést hívünk össze,

amelyre a politikai pártok megyei és békéscsabai képviselői mellett meghívást kapnak a szakszervezetek a tudományos és a civil élet szereplői is – ismertette a tanácskozás összehívásának okát Miklós Attila, az MSZP Békéscsabai Szervezetének elnöke.

A rendszerváltás óta eltelt 30 év. A kérdés, hogy Békés megyének van-e újabb 30 éve?  

– folytatta a szocialista politikus. Ha nem avatkozunk be a folyamatokba nem az elvándorlás lesz a fő kérdés, hanem, hogy marad-e egyáltalán valaki Békés megyében. A politika felelőssége, hogy beavatkozzon a folyamatokba, ezért reméljük sokan elfogadják meghívásunkat és egy megoldási javaslatokkal szolgáló hasznos tanácskozást tudunk szervezni.

Békés megye a rendszerváltás utáni legsikertelenebb megyék közé tartozik A legtöbb mutatóban utolsó helyen áll, amiről bűn nem beszélni. Az életminőség vizsgálat a nyugdíjasok helyzetén keresztül több problémára is rámutatott – mondta dr. Köteles Lajos a vizsgálat főszervezője. Nem csak anyagi téren, hanem szociális téren is jelentős a lemaradás, amit nem lehet 1000 forintos nyugdíjemeléssel megoldani. Európa más részein régóta figyelmet fordítanak arra, hogy felkészítsék a polgárokat az idős korra, megelőzzék a leselkedő veszélyeket és az egészség gyors romlását. A megyéből indult, már országos eredményeket is feldolgozó vizsgálatot egy független szervezet végezte, eredményeiből látszik hogy országosan, de megyén belül is hatalmas különbségek vannak egyes területek között.

Több helyen 18. századi körülmények között élnek.

Ez kihatással van a jövőre is, hiszen ha nem cselekszünk akkor a később nyugdíjba vonulók 1/3-ra semmilyen, 1/3-ra csak a nyomorhoz elegendő összegű nyugdíj vár. Ezért érint mindenkit ez a probléma. Ha alacsony a munkabér, alacsony lesz a nyugdíj is, aki szegénységbe születik az szegénységben is marad. Ezért elvárjuk, hogy erre a problémára megoldási javaslatok szülessenek.

Szólj hozzá!