Napenergiával biztosítanák a vízkivételt a Kurca szivattyúállomásain.

Szirbik Imre, Szentes polgármestere vetette fel az ötletet, mi lenne ha napenergiával üzemeltetnék a Kurca öntözőrendszerén működő öt nagy szivattyúállomást, ezzel jelentős villamos energiát megtakarítva, egyben a természetet is óva.  Az ötlet nyomán a mintegy 40 km hosszú öntözőcsatornát üzemeltető ATIVIZIG megkezdte a tervek kidolgozását. Az előkészítő munka támaszkodik a jelenleg folyó Felső-Kurcai átemelő rekonstrukcióra.

Amennyiben sikerülne a szivattyútelepeket napenergiára átállítani, akkor csökkenő költségek mellett biztosítani lehetne a Szentes, Szegvár, Mindszent településeket érintő Kurca csatorna folyamatos vízellátását. Az elmúlt években többször is előfordult – főleg a nyári időszakban – a vízminőség jelentős romlása és nem egyszer jelentős halpusztulás is. Szentes városa ezért döntött saját költségére bioremediációs beavatkozás elvégzéséről, és két darab szökőkút telepítéséről. Előbbi az iszapréteg vastagságát hivatott ellátni biológiai vízkezeléssel, míg utóbbi a víz oxigén ellátását javítja, ráadásul turisztikai látványosság is egyben. Előbbi feladatokra, illetve a Kurca vízminőségi veszélyhelyzetének elhárítására, frissítővíz pótlására idén több mint 6 millió forintot biztosít Szentes.

A Széchenyi 2020 program keretében, 12 milliárd forint európai uniós támogatás segítségével az „Árvízvédelmi védvonalak mértékadó árvízszintre történő kiépítése, védvonalak terhelésének csökkentése az Alsó-Tiszán” című projektet az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság valósítja meg. A beruházás érinti Szentes, Mindszent, Szegvár, Baks és Apátfalva településeket. A fejlesztés eredményeképpen javul az érintett régió árvízvédelmi helyzete.

Szentes térségében a Hármas-Körös és a Tisza folyó bal partján összesen mintegy 9,7 kilométer hosszon történik töltésfejlesztés, burkolt üzemi utak létesítése, zsilipek, gátőrtelepek rekonstrukciója, továbbá a korábban meghibásodott Mindszent I. szivattyútelepet elbontása, s ezzel egy időben a Mindszent II-es szivattyútelep fejlesztése. Szentes-Magyartés térségében mintegy 4,3 km, Mindszent-Szegvár térségében 5,4 km hosszon az árvízvédelmi töltést emelik meg a mértékadó árvízszint feletti 1 méter magassággal, valamint a gátkorona 3 méter széles aszfaltburkolatot kap. Átépítésre kerül a Felső-kurcai vízkivétel és a Kurca-toroki zsilip, valamint a Zalotai és Kurcatoroki gátőrtelep teljes körű felújítása van folyamatban. A teljes beruházás befejezése 2019 késő őszére várható.

Fotón a a Felső-kurcai vízkivétel munkálatai:

Szólj hozzá!