Bár a hivatalos kormányzati kommunikáció szerint minden rendben a Honvédkórház sürgősségi és baleseti centrumában, a gyakorlatban most is csak a minimális, úgynevezett katasztrófa-ellátást garantálja az osztály helyzete – derül ki Burány Béla sürgősségi centrum osztályvezetésére tavaly augusztusban benyújtott pályázatából a Népszava szerint. Az osztályról távozó Burány korábban katasztrofális állapotokat emlegetett az intézményben.

A megbízott osztályvezető szerint “e minimális működés” nem egyéb mint, hogy

a “tömeges sérülttel” járó eseményeknél szükséges eljárásokat kórházi körülmények között alkalmazzák.

Ebben két sarkalatos pontot tartanak szem előtt: az ellátók biztonságát, valamint az életmentést, a szerv-, illetve a végtagmentés, és a nagy fokú fájdalom enyhítését – azon esetekben amikor ez lehetséges.

A centrumba érkező betegek a fentieket meghaladó szakmai, illetve egyéb szolgáltatási igényeit csak ezeket követően és csak az aktuális lehetőségekhez mérten tudják csak biztosítani

– írta pályázatában.

A megbízott osztályvezető megállapította ugyanakkor azt is: az orvosoknál már elkezdődött a példamutató bérfejlesztés és a munkafeltételek javítása, így fél év alatt el lehet érni, hogy legyen elegendő orvos az osztályon. A szakdolgozók esetében viszont hasonló eredményhez nem volt elegendő a bérfejlesztés, és ha ez így marad, akkor

később sem lesznek képesek a minimális működésnél többre.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter a szerda reggeli, MTI-nek adott nyilatkozatában azt állította, hogy a Honvédkórház minden osztályán továbbra is zökkenőmentes a betegek ellátása.

Szólj hozzá!