92 ezerre nőtt azok száma, akik nyelvvizsga híján nem vehetik át a diplomájukat. A nyelvismeret szerinte kiemelten lényeges, ezért Hiller István honatya tarthatatlannak nevezte ezt a helyzetet.

Hiller István bírálta, hogy szétverték a gimnáziumok nulladik osztályos rendszerét, ami a nyelvtanulást szolgálta, a kormányzat diplomamentő programjai pedig “megbuktak” – fogalmazott. Azt kérdezte: van-e olyan elképzelés, amely hosszú távon orvosolja a problémát? Fenntartják-e, hogy 2020-tól csak nyelvvizsgával lehet jelentkezni a felsőoktatásba?

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint a minőségi magyar felsőoktatásnak elválaszthatatlan része a minőségi nyelvtudás. 

Szerinte nem az a jó irány, ha csökkentik a követelményeket. Abban kell segítséget nyújtani, hogy a diákok el tudják érni a magasabb követelményt. Rámutatott: a világ számos pontján folyamatosan emelik a követelményeket. 

Mint mondta, évről évre csökken azok száma, akik nyelvvizsga miatt nem tudják átvenni a diplomájukat. Hozzátette: 28 ezer fiatalnak segített a kormány az ingyenes nyelvvizsga megszerzésében. Szólt további nyelvoktatási programokról is. 

Hiller István a választ nem fogadta el, a Ház azonban megszavazta azt. 

 

Szólj hozzá!