“13 év után térek vissza a Városházára”– interjú Kis-Szeniczey Kálmán önkormányzati képviselővel

450

Kis-Szeniczey Kálmán 52 éves, agrármérnök, vidékfejlesztési menedzser, biogazda, vállalkozó, az LMP megyei elnöke. Felesége tanítónő.

– A fiatalok még nem tudják, a régebb óta fiatalok talán már elfelejtették, hogy először a Ficsór József polgármester vezette képviselő-testületben esküdtél fel a város szolgálatára. Milyen érzés ennyi idő után visszatérni a városi képviselőséghez?

– A rendszerváltás idején, fiatal egyetemistaként kezdtem politizálni. A helyi szabaddemokratákhoz csatlakoztam. Ficsór József abban a termelőszövetkezetben dolgozott, ahol én gyakornok voltam, ahol a diplomamunkámhoz szükséges kísérleteket és az adatgyűjtést végeztem. Külső konzulensemként is szimpatikus ember volt, én kértem fel képviselőjelöltnek az első szabad önkormányzati választáson, de Osztopáni Mihály és képviselőtársai segítették a polgármesteri tisztség elnyerésében.

Ficsór József példás munkabírású, tisztességes és emberséges vezető volt, hatalmi arrogancia nélkül.

Amikor a város eladósodása miatt sok vitánk keletkezett, akkor is korrekt maradt, neki köszönhetem, hogy a víziközmű társulat egyik megszervezője és elnöke lettem.

Az ezredforduló időszakában 12 évig voltam helyi képviselő, most pedig 13 év után térek vissza a Városházára.

– Azért az elmúlt 5 évben sem unatkoztál. A megyei közgyűlésben erősítetted a félegyháziakat. Megyei képviselőként milyen eredményekre vagy a legbüszkébb?

– Természetesen a város által benyújtott minden pályázatot támogattam és megszavaztam a megyében. Több mint egy évtizede vagyok az LMP tagja, így természetesen a zöld ügyek állnak a szívemhez legközelebb. Aktív hozzászóló voltam, legnagyobb sikernek a PET-mentes önkormányzatokért, illetve a csapvíz fogyasztás népszerűsítéséért indított kezdeményezésemet tartom, amelyet a megye vezetése befogadott, de országos mozgalommá is sikerült kiterjesztenünk.

Kis-Szeniczey Kálmán a megyei önkormányzatban.

– Milyen tervekkel vágsz neki a 2019-2024-es ciklusnak?

– Bár mindig is követtem kívülről a város ügyeit, sok mindennek kell utána olvasnom, alapos helyzetfelmérést végeznem. Örülök, hogy a Veled a Városunkért Egyesület frakciójában régi ismerősök, tapasztalt társaim lesznek.

Legfontosabb célom egy élhetőbb és fenntarthatóbb város, ahol az anyagi javakban való előrehaladás, minden fejlesztés és beruházás emberközpontú és a közösséget hasznosan szolgálja.

– Végezetül, nem mehetünk el amellett, hogy harcos képviselője vagy a zöldügyeknek, sőt megyei képviselőként a kezdetektől fogva támogattad a Zöldváros programot. Milyennek képeled a jövő Félegyházáját?

– Nem elég zöldnek látszani, annak is kell lenni. A városközpont rekonstrukciója évtizedes megoldandó feladat volt már. A pályázati feltételek miatt azért kellett erős elvi és gyakorlati engedményeket tenni. Mindenki beszél az ökológiai válságról, a klímaváltozásról, de a mindennapi életünk kényelmes megszokásain nehezen változtatunk. Éghajlatváltozási vészhelyzet van, azonnali cselekvés szükséges, hogy képesek legyünk védekezni és alkalmazkodni. Ezen a téren a fiatalok a legnyitottabbak, a legelkötelezettebbek…

Szólj hozzá!