A kormány 9 milliárd forintos munkásszállóprogramot indított. Most elkészültek a megvalósítási tervek az egykori kecskeméti Zománcipari Művek épületegyüttesének az átépítésére is. A kádári szocializmust megidéző intézmények építését sokan nem tartják jó ötletnek.

A Mömax bútor és lakberendezési áruház mellett fekvő csaknem másfél hektáros, teljesen közművesített és veszélyes hulladékoktól mentesített területen mintegy 

ezer lakásos, EU-normás munkásszálló létesülne.

A terület rendkívül jó elhelyezkedésű, közel van a városközponthoz, de egyben a négysávos Halasi úton keresztül csúcsidőben is fennakadás nélkül érhető el a város Déli-Iparterülete, valamint a Mercedes-Benz gyár.

A gyár hr-referense korábban megerősítette, hogy viszonylag sok munkatársuk érkezett a környező országokból. Az RTL Klub Híradójának összeállítása szerint egy éve a Közbeszerzési Értesítőből derült ki, hogy 

a kormány belső Ukrajnából hívna Magyarországra munkaerőt,

 sőt azt is lehetővé tették, hogy 90 napig munkavállalási engedély nélkül dolgozzanak egyes hiányszakmákban. Azóta többszörösére, nagyjából 20 ezerre emelkedett az ukrán vendégmunkások száma Magyarországon

A kecskeméti Mercedes-üzem egyik alvállalkozójánál, az SMP-nél már 250 ukrán dolgozik. 2017 őszén Orbán Viktor kormányfő jelenlétében adták át a gyárat, ez volt a város második legnagyobb beruházása, a költségek negyedét, bő 7 milliárd forintot a magyar állam állta. Úgy tervezték, 500 ember dolgozik majd náluk.

A gyári busz, naponta háromszor fordul, tele van. (Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu)

Az ingatlan további előnye, hogy a szomszédos még “alvó” tartalékterületekkel tovább bővíthető a beruházás. A munkásszálló mellett bérlakások is épülnének, amely az igények függvényében részben Youth Hostelsként is üzemelhet. A tervek szerint a területen portaépület és parkolók is létesülnének.

A tulajdonosi kör elsősorban a megvalósítási terveknek megfelelően tárgyal a befektetőkkel, amelyre — a kecskeméti elsősorban munkásszállás hiány miatt — jelentős az érdeklődés.

 

Szólj hozzá!